Maria Llerenas konst

 

Maria är autodidakt som målarinna. På sina resor saknade hon sin barndomsmiljö och sina vänner och kände ofta en förtvivlan och smärta som hon bara kunde lindra genom att måla och rita. Hon bar sina ritblock med sig vart hon gick och fyllde dem med sina fantasier.

 

I början av 70-talet deltog hon i en samlingsutställning i Lunds Konsthall och hade sedan en egen utställning i Oslo och i Nordens Hus i Reykjavik. Och hon var representerad i Södertälje Konsthall 1986. Hon medverkade i flera år i Kamratposten med sagor och självbiografiska artiklar med egna illustrationer. Hon illusterade också 60 Folkvisor från Hela Världen i Bonniers serie Visböcker 1977.

 

 

Hon medverkade även i den första utställningen av latinamerikanska kvinnor på Galleri Söder 1982. 1985 hade hon en gemensam utställning på Klostergalleriet i Stockholm. Och 1987 hade hon en egen utställning på Sida om synkretism. Hon har haft gemensam utställning om synkretism på Etnografiska museet i Göteborg 1991 och är aktuell 2006 på uppdrag av IKIS, internationella konstnärer i Sverige, med vandringsutställningen Mångfald.